De wand van de oogbol bestaat uit drie lagen, ook oogrokken of oogvliezen genoemd.
Doorsnede doorheen rechteroog: de drie oogrokken |
- De buitenste laag is het harde oogvlies. Het is wit van kleur en erg dik, hierdoor beschermt het de oogbol. Vooraan is het oogvlies doorzichtig en heet het hoornvlies.
- De middelste oogrok is het vaatvlies. Het is rijk aan bloedvaten, hierdoor heeft het een voedende functie voor het oog. Vooraan in het oog splitst het vaatvlies in 2 delen. Het eerste deel is het straallichaam die de accommodatiespier bevat. Aan het straallichaam is de ooglens opgehangen door middel van de lensbanden. Het tweede deel van het vaatvlies is de iris of het regenboogvlies. De iris is rijk aan pigment, hierdoor is de iris gekleurd. Het ronde gaatje in de iris is de pupil.
- Het netvlies is de derde oogrok. Het netvlies ligt aan de binnenkant van het oog, tegen het vaatvlies. Het netvlies bevat de lichtgevoelige cellen of fotoreceptoren. Deze cellen liggen het meest geconcentreerd in de gele vlek. Op de plaats waar de oogzenuw de oogbol verlaat zijn er geen fotoreceptoren in het netvlies. Deze plaats heet de blinde vlek.
Verticale doorsnede doorheen het rechter oog |
Doorzichtige structuren binnen de oogbol
Binnen de oogbol liggen er verschillende doorzichtige structuren.
- De ruimte tussen het hoornvlies en de iris is de voorste oogkamer. Tussen de iris en de lensbanden ligt de veel kleinere achterste oogkamer. De beide oogkamers zijn gevuld met een helder waterig vocht. Dit vocht heeft een voedende functie voor het hoornvlies en de lens.
- Achter de pupil bevindt zich de ooglens. De lens is elastisch en kan van vorm veranderen.
- De rest van de oogbol is gevuld met een heldere, geleiachtige massa: het glasachtig lichaam, dat het oog op spanning houdt. Zonder het glasachtig lichaam zou het oog gemakkelijk vervormen.
Horizontale doorsnede doorheen het rechter oog: doorzichtige structuren in de oogbol |
Herhalingsoefening
Hier kunnen jullie een herhalingsoefening maken over de bouw van het oog.
Hier kunnen jullie een herhalingsoefening maken over de bouw van het oog.
Het is de bedoeling dat jullie de correcte delen van het oog aanduiden.
Afwijkingen in de kromming van het hoornvlies: astigmatisme
Bij een normaal oog vertoont het hoornvlies dezelfde kromming in alle richtingen. Het is voor te stellen als een deel van een ronde voetbal.
Astigmatisme is een afwijking waarbij de kromming van het hoornvlies niet gelijk is in alle richtingen. Het is voor te stellen als een rugbybal. Hierdoor kan er geen scherp beeld gevormd worden. Het beeld is wazig of vervormd. Een aangepaste bril of lenzen kan astigmatisme verhelpen. Ook een laserbehandeling van het hoornvlies kan helpen. Hierbij worden er insnijdingen gemaakt in het hoornvlies om de kromming te wijzigen.
Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg over astigmatisme en de behandeling ervan.
Vertroebeling van de ooglens: cataract
Soms kan de ooglens troebel worden. Dit is dikwijls het gevolg van een verouderingsproces. Het licht kan dan nog moeilijk het netvlies bereiken. Het zicht wordt troebel. Deze vertroebeling van de ooglens noemen we cataract of staar.
De behandeling van cataract bestaat uit een oogoperatie, waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens.
In onderstaand filmpje vinden jullie meer uitleg over cataract en de behandeling ervan.