De regeling van de lichttoevoer

De oogkleur verschilt bij iedereen. Sommige mensen hebben bruine ogen, andere groene of blauwe of grijze. De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in de iris. De kleur van de iris is erfelijk bepaald. Een iris met weinig pigment is blauw en een iris met veel pigment is bruin. De functie van het pigment is het overtollig licht afschermen. 

Licht kan alleen door de pupil het oog binnenvallen. De lichtinval wordt geregeld door de iriskringspieren en de irisstraalspieren. De iriskringspieren bevinden zich in de iris rondom de pupil. De irisstraalspieren lopen straalsgewijs van de pupil weg. 



Als de hoeveelheid licht afneemt trekken de irisstraalspieren samen en wordt de pupil groter. Bij sterk licht trekken de iriskringspieren samen en wordt de pupil kleiner.
Als er zwak licht is trekken de irisstraalspieren samen en wordt de pupil groter. Bij sterk licht trekken de iriskringspieren samen en vernauwt de pupil. De spierwerking is een reactie op lichtintensiteit en wordt de pupilreflex genoemd. 

vergrote pupil bij zwak licht

vernauwde pupil bij sterk licht

Hieronder vinden jullie een filmpje over de pupilreflex. Opgelet, het filmpje is in het Engels. Indien er problemen zijn bij het begrijpen van het filmpje, aarzel dan niet om mij in de les aan te spreken!